adsense

Showing posts with label Part-2 (IQ). Show all posts
Showing posts with label Part-2 (IQ). Show all posts

Sunday, August 23, 2015

NTS sample papers, iq test preparation, nts test guide, nts notes,

NTS SAMPLE PAPER
Nation Aptitude Test (NAT)
12.Exactly 7 persons - P, Q, R, S, T, U & V - participate in and finish all of a series of races. There are no ties for any position at the finish of the races. The following statements about the races are always true :
1. V finishes somewhere ahead of P
2. P finishes somewhere ahead of Q
3. Either R finishes first and T finishes last, or S finishes first and U or Q finishes last

If in a race S finishes sixth and Q finishes fifth, which of the following can be true?
(A).     V finishes first or fourth     (B).     R finishes second or third
(C).     P finishes second or fifth    (D).     U finishes third or fourth*

13.“If Hameed is a member of writers’ group in college, he is member of library group in college”. This statement can be logically deduced from which of following statements
(A).     All the members of library group are member of writers’ group
(B).     Everyone who is member of writers’ group is also member of library group.          
(C).     Hameed is either member of writers’ group or library group              
(D).     Some member of library group are members of writers’ group


Five educational films A, B, C, D, & E are to be shown to a group of students. The films are to be shown in a particular order, which conforms to the following conditions:
1. A must be shown earlier than C.
2. B must be shown earlier than D.
3. E should be the fifth film shown.
14.Which of the following is an acceptable order for showing the educational films ?
(A).     A, C, B, D, E              (B).     A, C, D, E, B
(C).     B, D, C, A, E              (D).     B, D, C, A, E

15.In case C is shown earlier than E, which among the following will hold true?
(A).     A is the first film shown.     (B).     B is the second film shown.
(C).     C is the third film shown.    (D).     D is the fifth film shown.

16.In case D is to be shown earlier than A, then for which among the following is there exactly one position from first through fifth in which it can be scheduled to be shown ?
(A).     A                     (B).     B
(C).     C*                   (D).     D


NTS SAMPLE PAPER
Nation Aptitude Test (NAT)
17.Which of the following is a pair of films that CANNOT both be shown earlier than E ?
(A).     A and B                      (B).     A and D
(C).     B and C                      (D).     C and D

18.In case D and E are shown as far apart from each other as possible, which among the following would be true ?
(A).     A is shown earlier than B.               (B).     B is shown earlier than C.
(C).     C is shown earlier than E.               (D).     E is shown earlier than B.*

19. In case B, D and E are to be shown one after the other in the given order, the two positions from first to fifth in which A could possibly be shown are
(A).     first and second.                   (B).     first and fourth.
(C).     second and third.                  (D).     third and fifth.

NTS sample papers, iq test preparation, nts test guide, nts notes,

NTS SAMPLE PAPER
Nation Aptitude Test (NAT)

Two or more essences of five substances (L, M, N, O, and P) are used in making perfumes by a manufacturer. He has to combine substances according to the following rules for CORRECT COMBINATION.
1. A perfume containing L, should also contain the substance N, and the quantity of N should be twice as that of L.
2. A perfume containing M, must also have O as one of its components and they should be in equal proportion.
3. A single perfume should never contain N as well as O.
4. O and P should not be used together.
5. A perfume containing the substance P should contain P in such a proportion that the total amount of P present should be greater than the total amount of the other substance or substances used.

6.Which of the following is correct combination for a perfume?
(A).     One part L, one part P          (B).     Two parts M, two parts L
(C).     Five parts P, five parts M    (D).     Four parts O, four parts M

7.Which of the following combinations will be come correct by adding amount of substance N?
(A).     One part L, one part N, five parts P          
(B).     Two parts M, two parts N, two parts P
(C).     One part M, one part N, one part P          
(D).     Two parts M, one part N, four parts P

8.Which of the following should be added to combination of “two parts N and one part” so that it becomes correct.
(A).     One part L                             (B).     Two parts N
(C).     One part O                             (D).     Two parts P

9.Which of the following combination cannot be used together in a Correct way to make perfume containing two or more substances?
(A).     L and M                                 (B).     L and N
(C).     L and P                                   (D).     M and O

10.Which of the following combination can be made CORRECT by eliminating some or all of substances?
(A).     One part L, one part M, one part N, four parts P
(B).     One part L, two parts N, one part O, four parts P
(C).     One part L, one part M, one part O, one part P  
(D).     Two parts L, two parts N, one part O, two parts P

11.“Nasir must be a student, he has a book in his hand”. This conclusion is valid only if it is true that:
(A).     Students often have books in their hands.                                  
(B).     All the students have books in their hands.
(C).     Students are required to have books in their hands.                
(D).     Only students have books in their hands.

NTS sample papers, iq test preparation, nts test guide, nts notes,

NTS SAMPLE PAPER
Nation Aptitude Test (NAT)
1. If Aslam studies Chemistry on Saturday, which subject must he have read on Thursday?
(A).     English                       (B).     Biology
(C).     Physics                       (D).     Either English or Physics

2. Each of the following is possible, EXCEPT
(A).     Chemistry on Thursday       (B).     Physics on Sunday
(C).     Physics on Thursday           (D).     Biology on Saturday

(Questions 3 – 6)
 (M, N, O and P are all different individuals)
1. M is the daughter of N.
2. N is the son of O
3. O is the father of P.

3.Which of the following statements is true?
(A).     O is the uncle of M.                        
(B).     P and N are brothers
(C).     M is the daughter of P.
(D).     If B is the daughter of N, then M and B are sisters.

4.Which of the following statements is contradictory to the above premises?
(A).     P is the father of M.            
(B).     O has three children.
(C).     M has one brother.
(D).     M is the granddaughter of O.

5.If B is the son of N and B has one brother, D, then
1. M is the sister of D.
2. D and N are brothers.
3. O is the grandfather of D.
(A).     I only
(B).     II only
(C).     I and II only
(D).     I and III only

NTS Test Preparation for Analytical Reasoning question with solution, Six Person A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table facing the center, NTS old Ppaers, NTS old test, NTS test solution, Most repeating question

Statement: Six Person A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table facing the center. 1. C is sitting exactly between A a...